Predstavenie značky Víno Nitra

Tradícia pestovania viniča v Nitre siaha až do čias Veľkej Moravy, kedy na úpätí Zoboru založili benediktínski mnísi kláštor sv. Hypolita. Spolu skláštorom vysadili k omšovým účelom aj prvé nitrianske vinohrady. Aj vďaka nim mohol v 12. storočí vo svojom cestopise arabský cestovateľ al-Idrísí konštatovať, že Nitra je“prekvitajúce mesto, bohaté na vinohrady“.

Moderná výroba Nitrianskych vín vznikla v priestoroch starých pivníc pod Zoborom v 50. rokoch minulého storočia. V roku 1976 sa k týmto pivniciam pridružila aj vinárska prevádzka Lužianky, vďaka čomu sa nitrianske vína tešili obľube v celom Československu.

V súčasnosti sa pod značkou Víno Nitra
vyrába široké portfólio produktov s dôrazom
na dostupnú kvalitu najmä v segmente akostných
vín. Surovina k ich výrobe sa z veľkej časti
rodí práve v Nitrianskej vinohradníckej oblasti,
kde v dvoch lokalitách (Malanta, Krškany)
pestujeme v zelenom režime šetrným spôsobom
hrozno s cieľom vyrobiť ľahké, ovocné a svieže vína.